Så blir din bok lönsam

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Anders_Abrahamsson-2Funderar du på att ge ut en bok? Vill du att den ska sälja bra? Vill du tjäna pengar på den? Om svaren är tre ja kan vår förläggare Anders Abrahamsson (bilden) ge en del värdefulla tips. Tidningen Driva Egets chefredaktör Camilla Björkman har intervjuat honom och här kan du lösa vad hon skriver.

Hur många jobbar som kulturskapare?

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Författarförbundet växer, Stim växer och antalet utexaminerade på konstnärliga högskoleutbildningar har ökat kraftigt. Men har antalet människor i Sverige som arbetar med att skapa kultur ökat?

Nja, antagligen, men ingen verkar veta säkert. Sverker Lenas på DN reder ut begreppen här.

Dags att hylla skivbutiken igen!

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Lördagen 18 april är det åter dags för Record Store Day. Dagen som vill peka på skivbutikens betydelse som mötespunkt och inspirationskälla för musiker och musikälskare.

Dagen har funnits i Sverige sedan 2008 och firas med liveframträdanden och försäljning av specialutgåvor och signeringar i många butiker i landet.

Här kan du läsa om vilka artister som besöker svenska skivbutiker och här finns mer internationell information. Så ta dig till närmaste skivbutik för att lyssna och handla. Det är viktigt att de finns kvar!

Stim betalar för tittande på Youtube

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

För två år sedan kom Stim och Youtube överens om att upphovsmän ska få betalt för musikvideor som visas på Youtube. Nu rapporterar DN att de första ersättningarna har betalats ut. Hur mycket pengar det rör sig om vill dock Stim hålla hemligt.

För att få ta del av ersättningen krävs att en video visats 5 000 gånger. Den gränsen uppnådde Avicci med råge i fjol. Han Hey brother visades då 84 miljoner gånger.

Finland rockar allt hårdare

Kort sagt, Observationer, Thomas No Comments »

Olika länder förknippas med olika typer av populärkultur. Exempelvis har Sverige de senaste decennierna blivit känt som ett ”popland”. Det gäller särskilt låtskrivare och producenter. I alla fall om man ska tro svenska medier.

I Finland verkar den klassiska musiken och tangon har ersatts med hårdrock. När jag gick i grundskolan var bandet Hurriganes stora. Så mycket mer visste vi inte om finländska rockmusik.

Men under 2000-talet har hårdrocken blivit riktigt stor i vårt östra grannland. Och den har nått ut långt utanför landets gränser. Enligt Toni-Matti Karjalainen på handelshögskolan vid Aalto-univeritetet i Helsingfors har heavy metalgrupper från Finland miljontals fans världen över.

Musikgenren har blivit en allt betydelsefullare del av den finländska kulturexporten och många åker till Finland för att lyssna på sina favoriter.

Enligt Karjalainen, som även kallas doktor Heavy,  sa i en Ekointervju i februari att metal blivit en viktig del av nationen varumärke.

Är svenska artister bortskämda?

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Ja, det tycker i alla fall DN:s kritiker Filip Strage som gör en jämförelse mellan hur några svenska artister reagerar på ”negativ” kritik och hur stjärnkocken Melker Andersson hanterade en liknande situation. Strage tycker att artister och låtskrivare, likt Andersson, efter en ”sågning” borde lova bättring innan man kräver mer betalt. Underhållande läsning.

Bestäm ditt mål, ta ut kursen och fokusera!

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Hur når man sina mål som kulturskapare och entreprenör? Början av ett nytt år är ett utmärkt tillfälle att skriva ner sina målsättningar. Men hur gör man sedan?

Ulla-Lisa ger dig ett verktyg i form av en fyrstegsmodell. Läs mer i hennes färska inlägg på Driva Eget-bloggen.

Det är kundernas bild som gäller

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Det är allt vi gör för våra kunder och uppdragsgivare som tillsammans bygger bilden de får av oss. Inte hur vi vill att de ska uppfatta oss eller hur vi själva beskriver oss. Detta skriver Ulla-Lisa om i sin Driva Eget-blogg. Läs mer här.

Bad Gerhard har en blogg

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

En av Sveriges mest kända kulturskapare har överraskat en stor del av sin publik genom att börja blogga. Premiärinlägget publicerades på Lucia och därefter har han varit flitig och skrivit varje. I dag, 17 december, väntar vi dock ännu vid halvfyra på eftermiddagen på dagens text.

På fyra dagar har han hunnit med att attackera vår mycket begåvade andra vice talman Björn Söder (SD) och ett par kulturjournalister, lägga ut sin Aston Martin till försäljning, sälja till slut en bokupplaga på modernt postordervis, gjort slut med Neil Young och lite annat.

Underhållande och välskrivet tycker jag. Och det handlar förstås om Ulf Gerhard Lundell. Bloggen heter Badgers Drift.

Kultursektorn trotsar konjunkturen

Kort sagt, Observationer, Thomas No Comments »

Den ekonomiska krisen biter inte på kulturnäringen i Europa. En färsk undersökning som gjorts på uppdrag av paraplyorganisationen Gesac (där Stim ingår) visar att sektorn omsätter 535 miljarder euro och sysselsätter sju miljoner människor. Det gör att branschen är nästan lika stor som hotell- och restaurangbranschen.

Mellan 2008 och 2012 ökade antalet jobb inom sektorn, medan utvecklingen inom många andra branscher var den motsatta. Läs mer om underökningen i dn.se.

 

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Logga in