Brewhouse bjuder på julmingel

Kort sagt, Omvärlden, Thomas No Comments »

Är du kulturskapare i Göteborg och sugen på lite inspiration? Då kanske Brewhouse julmingel och pop up-mässa kan vara något.
Måndagen 9 december från klockan 14.30 bjuds det på glögg, föreläsning, livemusik och en entreprenörsmässa. Mässan är en möjlighet för företagarna i Brewhouse egen inkubator att möta kunder och andra intresserade.

Föreläsningen (klockan 17.00) svarar Mai-Li Hammargren (bilden) för. Hon kommer att berätta om sin företagsresa med Mutewatch, från idéstadiet till en fungerande verksamhet på en internationell marknad.

Mai-Li berättar om innovationen Mutewatch och sin resa från idé till företag med hela världen som marknad.

Kee Marcello spelar sig själv på Rondo

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

För snart fyra år sedan intervjuade jag rockgitarristen, företagaren, musikproducenten med mera Kee Marcello. Han är en av de nio kulturföretagare som delar med sig av sina erfarenheter i Luspank och idérik.

Nu är han på väg att ta med sig musikalen Rock of Ages från Stockholm till Rondo i Göteborg. I uppsättningen spelar Kee en lite överdriven version av sig själv. GP har intervjuat Kee under vinjetten Hallå eller! Han avslöjar bland annat att han faktiskt inte heter Kjell Löfbom längre. Läs hela texten här.

Tänkvärt om sociala medier.

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Tips, Ulla-Lisa No Comments »

För den som tvekar om att ta direktkontakt med kunder, kan det ju vara bra att lära mer om alternativen. Jag rekommenderar verkligen den nya upplagan av boken som heter ”Marknadsföring och kommunikation i sociala medier” av Lena Leigert, www.kreafon.se

Det är ingen ”frälsarbok”, utan vettig om hur man kan jobba proffsigt med sociala medier beroende på hur man vill välja strategi. Kul och tänkvärd på ett bra sätt. Lena Leigert var först i Sverige att skriva om sociala medier, och första upplagan är den mest citerade sedan länge. Bra upplägg i boken och både positiva och negativa aspekter belyses bra.

Läs!

Världens Tak fyller 20 år

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Koreografen och dansaren Gun Lund, en av de nio kulturskapare som intervjuades i Luspank och idérik, satte för 20 år sedan upp föreställningen Världens Tak i Göteborg.
På 13 tak i centrala staden dansade, sjön och spelade då sammanlagt 80 personer inför en högt placerad publik. Ett syfte med uppsättningen var att ge perspektiv på hur det kan vara att vara invånare i en större stad och hur man gör sin röst hörd i en sådan miljö.

Kommande helg (23-25 augusti) firas 20-årsjubileet dans, utställning boksläpp, videovisning med mera. Läs mer i dagens GP (artikeln ännu inte utlagd på nätet) och på 3:e våningens hemsida.

Frågor att fundera på i sommar

Kort sagt, Thomas No Comments »

Häromdagen, när sommaren var som varmast, bestämde jag mig för att sortera en flyttlåda fylld av böcker. Lådan hade stått i bastun sedan den senaste flytten som inträffade 2007.
Bland annat hamnade en hel del gammal kurslitteratur i slänghögen. Exempelvis böcker från Kulturvetarlinjen i Uppsala våren 1988. I en av böcker fanns instuderingsfrågor till ett seminarium:

1. Vad är masskultur och vad är kulturindustrin?
2. Vilka funktioner har masskulturen och kulturindustrin (enligt Bjurström)?
3. Diskutera och redogör för Rundkvists diskussion av motkulturen ur kunskapssociologiskt, strukturellt och socialpsykologiskt perspektiv.
4. Vilket är kunskapsbehoven inom kulturpolitiken (enligt Nilsson)?
5. Vilka är kulturpolitikens intressenter  och vilka intressen har de?
6. Vilka är de huvudproblem som kulturpolitiken konfronteras med (enligt Ek)?
7. Diskutera de olika kulturpolitiska målen. Hur förhåller de sig till varandra och hur kan man prioritera mellan dem?

Ständigt aktuella frågor som den sysslolösa kan ägna tankar åt i hängmattan. Eller kanske inte?..

”En chans att synas”

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Som frilansjournalist har jag hört argumentet ett antal gånger: ”Det kan vara bra för dig som journalist att ha din byline i vår tidning”. Det har sagts av såväl en redaktör på ett kundtidningsföretag på en Långgata som av en välkänd skribent och före detta chef på en av de största prenumererade morgontidningarna.

Uttalandena görs alltid i samband med arvodesdiskussioner och betyder: Jag vet att vi inte betalat så mycket som vi borde för att du ska kunna leva på det du gör, men som kompensation får du synas i vår fina tidning och det kommer säkert att ge dig massor av nya uppdrag. Ungefär så.

Ännu värre är det förstås inom mer renodlat kulturella verksamheter. Den unga författaren Jack Hildén skrev nyligen i Expressen under rubriken ”Grive, hur länge tror du att vi orkar jobba gratis?”. Enligt Hildén blev han uppringd av Madeleine Grive, chefredaktör för tidskriften 10-tal efter att han länkat till en artikel och under länken skrivit följande kommentar:
”Nej, 10TAL, det är inte ni som ’inte har möjlighet’ att betala min tågbiljett, ni väljer att inte göra det. Här är texten jag själv velat skriva”

Grive undrade om Hildén känt sig tvingad att åka på den uppläsning hon bjudit in honom till. Angående att debutanter, som är viktiga för tidskriften, inte får betalt säger hon att ”Debutantdelen är mer som en plattform, en chans att synas”.

Jack Hildén fortsätter:
”Och kanske är det just där som hon själv sätter fingret på problemet. Att vi förväntas vara så jublande glada över att det finns någon som överhuvudtaget erkänner vår existens, att vi inte ska önska något mer? För 10TAL är långtifrån ensamma. Tvärtom är resonemanget något som ekar i allt fler korridorer på både förlag och tidningsredaktioner.”.

På turné är det kreativitet som gäller

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

– Vi har en fantastisk affärsmodell som inte involverar mig. Affärsman är det sista jag skulle vilja vara i Iron Maiden. När jag är ute på turné så tänker jag inte: ’Undrar hur mycket den här ljusanläggningen kostade?’. Bullshit, jag är där för att uppträda, för att tänka kreativt, vara på scen, skriva låtar och sådant.
Orden kommer från Iron Maidens sångare Bruce Dickinson. I en intervju för DI Weekend berättar han om sitt entreprenörskap och hur han säkrade sin försörjning när solokarriären inte inbringade tillräckligt med pengar. Förutom sångare är Dickinson bland annat pilot, fäktare och bryggare,

Det artistiska konceptet Iron Maiden ligger dock fast. Och det gör succé. Besöket på Friends arena i sommar är sedan länge utsålt.
– Visst kan man aklaga oss för att det fortfarande låter som gamla Iron Maiden. Men det är klart att det låter som Iron Maiden, det är ju vad vi är. Fansen förstår det. De förväntar sig inte att vi kommer med ett album där vi låter som Eagles eller att vi helt plötsligt förvandlas till Rammstein

 

Kulturintresserade ekonomer efterlyses

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Funderar du på att utbilda dig? Och tror att det går att kombinera verksamheter som bildkonst, film, teater och litteratur med företagsekonomi på akademisk nivå? Då kanske kandidatprogrammet Konst, kultur och ekonomi på Södertörns högskola kan var ett alternativ. Programmet startades den här terminen och beskrivs som ”…programmet för dig som har hjärtat inom kultur och vill komplettera med andra kunskaper som är nödvändiga för att göra konsten och kulturen tillgänglig och livskraftig i samhället.”.

Motivet till att utbildningen finns formuleras så här: ”Kultursektorn och de kreativa näringarna är ständigt expanderande. Samtidigt har det traditionella näringslivets intresse för varumärken, socialt ansvar och människors livsmönster öppnat för ett ökande behov av ekonomer med kunskaper om kultur och estetik.”.

 

Bokhandeln måste tänka nytt för att överleva

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Den fysiska bokhandeln i Sverige försämrade under 2000-talets första decennium sitt sammanlagda resultat med närmare 190 miljoner. Men hur ska man egentligen möta en utveckling med en allt större nätbokhandel, höga lokalkostnader och e-böcker som är på väg in på arenan?

Sydsvenskan gjorde för ett par veckor sedan ett nedslag i verkligheten i Malmö och Lund för att försöka ta reda på hur handlarna tänker. Ett svar de fick är att bokhandeln ska bli mer av en event- och mötesplats. Mat-Tinas signering i Hansacompagniet är ett exempel på händelser som faktiskt lockar folk in i butikerna.

Se till att få betalt!

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Tips, Ulla-Lisa No Comments »

Apropå Thomas senaste inlägg om pengar…

Det finns en fantastiskt kul sajt som heter ”Clients from hell” där en mängd bidrag från frilansare skrivs in med skräckhistorier om kunder som inte verkar helt friska eller är synnerligen okunniga. Det finns ingen gräns för dumhet kan man konstatera. Sajten har blivit en viktig inspirationskälla för alla som vill peppas att stå på sig eller känna att man inte är ensam om att bli behandlad som om man vore skräp. Jag prenumrerar på deras newsletter, det är bra.

Här kommer några tips från det senaste:

1 Gör ett ordentligt avtal med din kund. Det funkar via mail eller separat. Skriv ned vad det gäller, priset, villkoren för betalning, deadlines etc samt allas korrekta namn och kontaktuppgifter.

2. Tag betalt i förväg med 20 – 50 %, du har säkert kostnader för att komma igång och kunden bevisar att de menar allvar med beställningen. Särskilt viktigt vid högre summor.

3. Tag kontakt direkt om (slut-)betalning uteblir, ju närmare du känner kunden desto lättare för dig att höra av dig. Tänk på att du ju redan levererat, nu ska kunden leverera stålarna till dig. Pinsamt för kunden att det är sent, inte för dig! Du kan också sälja din faktura till banken så får de sköta det. Eller se till att få betalt i samma ögonblick som du levererar.

4. Skriv tydliga fakturor med klart slutdatum för betalning och vad som sker om betalning uteblir. Agera direkt genom att antingen maila eller ringa och påminn. Dröj inte för länge, det verkar oproffsigt och du får ännu svårare att få betalt. Tveka inte att besöka kunden öga mot öga – det är svårt för någon att neka eller försöka komma undan då.

5. Stå på dig! Du gör inget fel när du fordrar respekt för dig och ditt jobb!

Nu är ju de flesta kunderna helt ok, de behöver oss lika mycket som vi behöver dem. Dock kan du hämta lite kraft och många goda skratt från Clients from hell! Lycka till…

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Logga in