Stim betalar för tittande på Youtube

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

För två år sedan kom Stim och Youtube överens om att upphovsmän ska få betalt för musikvideor som visas på Youtube. Nu rapporterar DN att de första ersättningarna har betalats ut. Hur mycket pengar det rör sig om vill dock Stim hålla hemligt.

För att få ta del av ersättningen krävs att en video visats 5 000 gånger. Den gränsen uppnådde Avicci med råge i fjol. Han Hey brother visades då 84 miljoner gånger.

Finland rockar allt hårdare

Kort sagt, Observationer, Thomas No Comments »

Olika länder förknippas med olika typer av populärkultur. Exempelvis har Sverige de senaste decennierna blivit känt som ett ”popland”. Det gäller särskilt låtskrivare och producenter. I alla fall om man ska tro svenska medier.

I Finland verkar den klassiska musiken och tangon har ersatts med hårdrock. När jag gick i grundskolan var bandet Hurriganes stora. Så mycket mer visste vi inte om finländska rockmusik.

Men under 2000-talet har hårdrocken blivit riktigt stor i vårt östra grannland. Och den har nått ut långt utanför landets gränser. Enligt Toni-Matti Karjalainen på handelshögskolan vid Aalto-univeritetet i Helsingfors har heavy metalgrupper från Finland miljontals fans världen över.

Musikgenren har blivit en allt betydelsefullare del av den finländska kulturexporten och många åker till Finland för att lyssna på sina favoriter.

Enligt Karjalainen, som även kallas doktor Heavy,  sa i en Ekointervju i februari att metal blivit en viktig del av nationen varumärke.

Är svenska artister bortskämda?

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Ja, det tycker i alla fall DN:s kritiker Filip Strage som gör en jämförelse mellan hur några svenska artister reagerar på ”negativ” kritik och hur stjärnkocken Melker Andersson hanterade en liknande situation. Strage tycker att artister och låtskrivare, likt Andersson, efter en ”sågning” borde lova bättring innan man kräver mer betalt. Underhållande läsning.

Bestäm ditt mål, ta ut kursen och fokusera!

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Hur når man sina mål som kulturskapare och entreprenör? Början av ett nytt år är ett utmärkt tillfälle att skriva ner sina målsättningar. Men hur gör man sedan?

Ulla-Lisa ger dig ett verktyg i form av en fyrstegsmodell. Läs mer i hennes färska inlägg på Driva Eget-bloggen.

Det är kundernas bild som gäller

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Det är allt vi gör för våra kunder och uppdragsgivare som tillsammans bygger bilden de får av oss. Inte hur vi vill att de ska uppfatta oss eller hur vi själva beskriver oss. Detta skriver Ulla-Lisa om i sin Driva Eget-blogg. Läs mer här.

Bad Gerhard har en blogg

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

En av Sveriges mest kända kulturskapare har överraskat en stor del av sin publik genom att börja blogga. Premiärinlägget publicerades på Lucia och därefter har han varit flitig och skrivit varje. I dag, 17 december, väntar vi dock ännu vid halvfyra på eftermiddagen på dagens text.

På fyra dagar har han hunnit med att attackera vår mycket begåvade andra vice talman Björn Söder (SD) och ett par kulturjournalister, lägga ut sin Aston Martin till försäljning, sälja till slut en bokupplaga på modernt postordervis, gjort slut med Neil Young och lite annat.

Underhållande och välskrivet tycker jag. Och det handlar förstås om Ulf Gerhard Lundell. Bloggen heter Badgers Drift.

Kultursektorn trotsar konjunkturen

Kort sagt, Observationer, Thomas No Comments »

Den ekonomiska krisen biter inte på kulturnäringen i Europa. En färsk undersökning som gjorts på uppdrag av paraplyorganisationen Gesac (där Stim ingår) visar att sektorn omsätter 535 miljarder euro och sysselsätter sju miljoner människor. Det gör att branschen är nästan lika stor som hotell- och restaurangbranschen.

Mellan 2008 och 2012 ökade antalet jobb inom sektorn, medan utvecklingen inom många andra branscher var den motsatta. Läs mer om underökningen i dn.se.

 

En trevlig kväll på galleriet

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

I går släppte min medförfattare till Luspank och idérik, Ulla-Lisa Thordén, sin nya bok om det viktiga säljarbetet.  Titeln är 22 sätt att sälja bättre. Boken ingår i Libers och tidningen Starta Egets nya serie med tunna (cirka 100 sidor) men välmatade och matnyttiga böcker för småföretagare.

Egentligen har boken funnits ett tag, men i går var det dags för officiellt släpp i form av releaseparty. På Wetterling Gallery i centrala Göteborg bjöds det på bubbel och tilltugg. Men också möjligheter till mingel, snack och nya möten. Och i förlängningen kanske en och annan affär.

Förläggare, redaktörer, författare, fotografer, utbildare, PR-konsulter, projektledare, journalister och en hel hör andra yrkesgrupper var representerade. Möjligheter till kommunikation som kan leda till sälj med andra ord. Det där ordet som känns så jobbigt för så många kulturskapare.

Men trevligt var det!

Bilden på Ulla-Lisa tillsammans med två bokpaketvinnare är tagen av Anna von Brömssen (med Iphone). Hon är både trevlig och duktig. Anlita henne om ni behöver en bra fotograf. Och läs Ulla-Lisas nya bok (finns att köpa både på papper och som e-bok till exempel här). Den är också bra. Precis som vår… Nej, nu får det räcka med säljsnack.

Är Spotify ett experiment?

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Ja, det tycker i alla fall den amerikanska superstjärnan Taylor Swift som plockat bort sin musik från lyssningssajten med rötter i Sverige. Hon tycker att Spotify inte kompenserar låtskrivare, producenter och artister tillräckligt för det jobb de lagt när och de verk de skapat.

Spotifys VD, Daniel Ek (bilden), är inte helt oväntat av en annan uppfattning. I ett öppet brev som refereras i en TT-artikel bemöter han en rad ”myter” om Spotify.
Han skriver bland annat att Spotify betalat ut 15 miljarder kronor till musikskapare, men medger samtidigt att det är ett stort problem att en del av pengarna hamnar hos fel personer.

Till toppartister som Swift betalar Spotify enligt Ek mer än 44 miljoner kronor om året.

Köp ett namnet till en romanfigur

Kort sagt, Observationer, Omvärlden, Thomas No Comments »

Har du drömt om att få ditt namn i en roman eller novell av en känd författare. Då har du chansen nu. Ian McEwan, zadie Smith, Margret Atwood (bilden) och ytterligare 13 kända författare auktionerar ut roller i sina kommande böcker.

Pengarna som auktionen drar in ska gå till välgörenhetsorganisationen Freedom from torture skriver The Guardian. Tidigare har två läsare betalat 20 000 pund för att få ge namn till figurer i Game of thrones. När boken historia var slut hade båda karaktärerna blivit dödade.

(Fotot är taget av Jean Malek.)

WP Theme & Icons by N.Design Studio
Entries RSS Comments RSS Logga in