Så klarar du din budget i januari

Julen har precis varit och snart är det nyår och sedan kommer januari. För många är det en riktigt tuff månad att klara av innan lönen dyker upp den 25e. Det då december är en månad med stora utgifter. Det är dels julklappar, julmat och annat men det är inte ovanligt att räkningarna för barnen fritidsaktiviteter kommer även då. Det är inte fel att ha januri månad som en nystart för hela din ekonomi. Det så att det inte är på samma sätt nästa december. Du kan redan nu, eller i januari se över över din ekonomi, summera dina utgifter och så vidare

Det passar bra att ha koll i januari då alla kontrolluppgifterna inför deklarationen kommer någon gång i januari. Kolla över hela helheten med inkomster, lån och räntor. Kanske du kan lägga om dina lån eller byta ut dyrare lån mot något billigare.

Se även till att börja spara, gärna i olika kontot. Du kan då ha ett semesterkonto, ett julkonto, ett spelkonto om du gillar betting, läs mer här, samt så klart ett buffertsparande!

Skär ner på dina utgifter

Om du har det riktigt knapert samt vill undvika att handla på kredit så måste du försöka få ner dina utgifter istället. Det går inte att göra så mycket åt dina matkostnader, äta måste du, men se gärna vårt tidigare inlägg om mat under tian, för bra recept som inte kostar mycket. Ha med matlåda till jobbet, samt passa på  att rensa i kyl, frys och skafferier och använd det du har hemma. Rester från julmaten kan bli många bra matlådor!

En annan sak du kan göra är att rensa förråden och garderoberna på prylar. Dessa kan du sedan sälja för att få en en extra slant. Det du kan satsa på att sälja är barnens urvuxna sportsaker, skridskor och annat som det är säsong för. Du som röker kan dra ner på det eller försöka sluta helt nu när det är januari.

Om du upplever att det alltid är jobbigt att få pengarna att räcka till, inte bara i januari så är det bra att se över ekonomin på längre sikt. Kolla över bil, boendekostnader och andra utgifter som du har löpande.

Satsa på en budget och årsplan

Se till att göra enkel budget eller årsplan då det kan hjälpa dig få rätsida på din ekonomi. Du kan föra en kasabok samt göra upp en snygg budget på papper eller i excel. Kassaboken är bra hjälpmedel för att se hur mycket ungefär som går åt till mat, kläder och andra rörliga utgifter. 

När du ska sätta dig för att göra en budget se till att du har framme alla aktuella fakturor, eventuella taxeringsbesked för fastighet, uppgifter från CSN, avier och årssammanställningar. Ha även alla låneavier, avier för försäkringspremier, elräkningar, telefon, dagisavgifter med mera så att du kan se vad som ska betalas under året eller varje månad. När du samlat alla räkningar och summerat dessa, dela då med 12 och du får fram hur mycket du ska avsätta varje månad för utgifter som återkommer regelbundet. Räkna även med autogiron om du har det. 

Klara av ekonomin i januari

Det är ganska många svenskar som efter jul- och nyårsfirandet tampas med sin ekonomi. Det är ofta så att januari känns extra lång, eftersom decemberlönen ofta kommer runt den 21:a och januaris lön kommer som vanligt runt den 25:e.

Försök att få koll på läget, summera dina kommande räkningar och se hur mycket det handlar om. Det kan göra att du slipper gå med ont i magen hela månaden. Har du svårt att betala dina räkningar så går det ofta bra att få anstånd eller möjlighet att dela upp betalningen, om man är ute i god tid. Det går även att be om ett par månader amorteringsfritt på lånen.

Det är som sagt bra att se till att sänka dina levnadsomkostnader denna månad. Satsa på storkok, matlådor och gratisaktiviteter med mera.

27 Dec 2020