Minska matbudgeten och recept för under 10 kr per portion

Mat är en kostnad som ingen kommer undan, men det går att lägga lite pengar och ändå få mycket mat! Att äta billigt behöver inte betyda att det är tråkigt eller smaklöst. Satsa på billiga råvaror för att sänka matbudgeten samt att du även kan minska kostnaden genom minskat matsvinn, inköpslistor och att ta hand om matresterna.

Tips för att minska matbudgeten

Planera så att du använder upp det du har hemma och inte köper hem saker du redan har.

Titta, lukta och smaka på maten så att du lär dig när livsmedlet är dåligt i stället för att gå på bäst före-datum.

Inför en så kallad restmiddag en eller två gånger i veckan då du lagar mat på det som redan finns. Det är ett perfekt sätt att använda upp rester. Sen får du vara kreativ med.

Se till att använda frysen för att ta hand om det som behöver tas om hand: grönsaker eller frukt som håller på att bli för gamla, överblivet kaffe, ostskalkar, överblivet vin med mera. Det mesta går att frysa.

Livsmedel som närmar sig sista förbrukningsdag kan tillagas vid det datumet och få flera dagars extra liv efter tillagning. Du behöver alltså inte äta upp allt innan förbrukningsdatumet passerat, men se till att det är tillagat innan.

Kartlägg ditt matsvinn. Sätt upp en lapp på kylskåpet och varje gång du slänger något så skriver du upp vad det är. Slänger du alltid en slatt mjölk? Eller färsk spenat som blivit helt mosig? Om du kan hitta ett mönster kan du också göra något åt det.

Recept för under 10 kronor per portion

Om du vill hitta bra recept för under tian så finns det en grymt bra sida att använda dig av. Den heter just undertian.com. Där finns det mängder av bra recept som inte kostar mer än tio kronor per portion. 

Sen har du ett recept här:

Krämig lasagne med spenat, champinjoner och gömda linser

Ingredienser (4 portioner, 10 kr per portion)

225 g bladspenat, fryst
2 dl röda linser, torkade
1 dl soltorkade tomater
1 st röd chili eller sambal oelek
5 dl havredryck
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
200 g champinjoner
1 msk soja
250 g lasagneplattor
1 dl ost, riven
Olja att steka i och smörja ugnsformen med
Salt

Tillagning
Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram och låt spenaten tina.

Koka de röda linserna i rikligt med saltat vatten. När de kokat klart, häll av överblivet vatten och mixa i en blender eller en stavmixer med chilin och de soltorkade tomaterna till en slät kräm. Tillsätt havredryck och salt efter smak.

Skala och finhacka lök och vitlök. Skär champinjonerna i skivor. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills de mjuknat. Tillsätt champinjonerna, soja och spenat, stek tillsammans i ett par minuter.

Smörj en ugnsfast form i lite olja. Varva spenatröra, lasagneplattor och sås. Toppa med riven ost och grädda i mitten av ugnen i 20-30 min beroende på vad som står på pastapaketet. Ha koll på lasagnen och lägg över en plåt eller en bit aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.

9 Apr 2020