Spara ihop till din första miljon

Om duvill spara pengar, kanske för att få ihop till en miljon, så måste du ju börja spara. Gärna så tidigt som möjligt med eftersom du då får ränta på ränta-effekten, vilket gör att pengarna växer snabbare. Du kan spara på olika sätt, via sparkonton, via aktier, eller genom att spara in på saker så det blir pengar. Idag tänkte jag först ge tips på hur du kan dra ner på kostnader på olika sätt, sedan ge tips på sparande för att öka pengarna. 

Vem kan spara?

Alla kan spara och varje sparande du gör är bra. Det är inte fel att först börja spara smått för att sedan öka sparandet när du kan. Satsa gärna på ett automatiskt sparande varje månad. När lönen kommer in dras det direkt pengar till sparkontot. Börja med fem eller tio procent av din nettomånadslön. 

Saker att göra för att spara mer

Det finns en massa saker i vardagen man gör som kostar pengar utan att man kanske ens tänker på det. Det går att ta bort helt eller dra ner på vissa saker för att få pengar över, pengar du då kan lägga på att spara undan. 

Hejda impulsköpen

Att impulsshoppa kan vara riktigt roligt men det kan lätt bli dyrt i längden. Många handlar för att trösta sig eller för att belöna sig. Men det gör ju bara att du blir av med pengar så undvik detta! Låt även bli att handla i mataffärer då du är hungrig, för du lär få med dig en massa mer än vad du tänkt köpa.

Välj bort takeaway-kaffe, vatten och annat

Att köpa kaffe på vägen är något som man lätt kan göra till en dålig vana. En kaffe om dagen för 20 kronor blir 400 kronor i månaden. Då är det bättre att brygga kaffe hemma och ha med i termos. Vatten är även det något du kan ha med hemifrån. Om det nu måste vara kolsyrat, satsa på att köpa en sodastreamer. 

Ta med matlåda och gör storkok

Det är både dyrt och ohälsosamt att äta ute så varför inte låta bli det? Du kan spara in en massa pengar på att göra egna matlådor och ta med till jobbet. Lägg gärna tid på söndagar med för att göra så kallade storkok. Köper du dessutom varor det är säsong för så sparar du ännu mer. Lunch ute för 100 kr varje dag blir 2000 kronor i månaden. Bättre lägga dem på ditt sparande. 

Matkuponger och reavaror

Titta i reklamblad och handla med matkuponger. Med rabatterbjudande kan du spara flera tusenlappar per år.

Köpstopp/handla second hand

Inför köpstopp och börja rensa hemma i förråd, garderob och källare. Ska du handla något kolla då efter saker på second hand, du hjälper både din plånbok och miljön. 

Sälj av dina prylar och kläder

Se till att ordna en loppis eller lägg ut saker på annons på nätet. Enligt Tradera har vi över 30 000 kronor att tjäna på att rensa hemmet. Det är 2 500 kronor i månaden. Så kolla av vad du har hemma som du inte längre använder eller har nytta av och lägg ut dem för att sälja.

Sänk värmen, duscha snabbt och släck lampan

El är något som kostar en hel del pengar och det går att spara upp till 20-30 procent. Det kan betyda tusenlappar på ett år.

Se över dina lån

Kontakta flera olika banker och se om du kan sänka din bolåneränta. Om du kan sänka den från 1,79 till 1,49 och du har ett lån på 3,5 miljoner sparar du över 10 000 kronor per år före ränteavdraget. Med beräkningen ovan drygt 52 kronor i veckan, drygt 830 kronor i månaden.

Har du flera små lån och krediter kolla då av om du inte kan få ett så kallat samlingslån. Det ger dig då mindre kostnader samt att det är lättare att ha koll på ett enda än massa olika.

Börja spara

Starta ISK är ett bra sätt att spara. Det är idag en av den bästa sparformen. Den årliga schablonbeskattningen gör att du fritt kan byta aktier och fonder utan skattekonsekvenser. Koppla en automatisk överföring från ditt lönekonto till ditt investeringssparkonto, som du öppnar hos banken.

Testa trading

Ett sätt att få pengarna du sparat att öka, det är att testa trading. Läs en bra guide om det. Du kan göra trading inom en massa olika saker. Du kan ha bra koll på guldpris, valuta eller kryptohandel. Online trading är ett begrepp som innefattar finansiell handel på nätet. Innan internets uppkomst genomfördes all form av handel på börser eller per telefon. Idag kan man via en internetanslutning koppla upp sig till alla världens marknader.

Välj börsen

Aktiehandel är ett annat aktivt sätt att öka din avkastning på sparade pengar. För att kunna nå en miljon är det börsen du börvälja. Det finns en smart strategi och det är att köpa enskilda aktier. Du får god riskspridning med investmentbolag. Håll dig till stora bolag som fortfarande växer och som har en historik av stabil utdelning.

  • Välj några stora stabila bolag och några mindre som kan ge lite mer.
  • Räkna på direktavkastningen. För att sätta utdelningen i relation till kursen så kan du dela utdelningen med kursen, och på så sätt få fram direktavkastningen i procent.
  • Direktavkastningen bör vara minst fem procent, alltså över snittet på börsen.
  • Se till att utdelningen varit stabil under många år, i bästa fall höjts år efter år.
  • Återinvestera utdelningen för bästa ränta på ränta-effekt.
  • Förstå hur bolaget tjänar pengar.
  • Titta också på bolag som kan gå bra även om konjunkturen blir sämre, som exempelvis dagligvarubranschen.

Låt pengarna jobba ifred

Det är alltid bra att låta bli sitt sparande. Du ska inte bry dig om ifall kursen faller eller om det är så att det svajar på börsen just nu. Det är bra att låta bli att göra något och hålla sin linje. Se till att fortsätta med att köpa aktier eller fondandelar varje månad via ditt månadssparande.
Ibland behöver du dock göra vissa omplaceringar i portföljen. Om en aktie eller en viss fond har stigit så mycket att den utgör en för stor andel av sparandet, så bör du sälja av för att få rätt fördelning igen.

4 Mar 2021